за тестото:
250 г брашно (+ за поръсване)
1 ч. л. сол
1/2 с. л. суха мая
80 мл топло мляко
1 с. л. захар
2 яйца
1 с. л. зехтин
сусам за поръсване
за бургера:
400 г нахут (от консерва)
100 г краве сирене
2 тиквички
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. л. кимион
30 г пресен джинджифил
1 яйце
4 с. л. брашно
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкуc
за соса:
200 г кисело мляко
1/2 връзка копър
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин
сол на вкус
за гарниране:
2 домата
4 листа зелена салата
Да се храним по правилата на вегетарианството не е никак лесна задача, но има творчески и вкусни начини да задоволим непоколебимия си глад за месо и да набавим на тялото си протеина, от който се нуждае, без всъщност да ядем месо.
Начин на приготвяне:
Тестото се приготвя като брашното се смесва със солта.
Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и щипка брашно.
Оставя се да шупне и след това се налива към брашното.
Прибавят се едно яйце и зехтинът.
Замесва се меко тесто, оставя се да втаса.
След това тестото се разделя на 4 топки, които се оформят като питки, слагат се в тава с хартия за печене на дъното и се оставят да починат 30 минути.
След това питките леко се сплескват, намазват се с разбито яйце, поръсват се със сусам и се пекат около 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят в гевгир, за да се отцедят добре.
Отцеденият нахут се смила в блендер, заедно с нарязаните наедро лук и чесън, накълцания магданоз, настъргания джинджифил, кимиона и зехтина.
Прибавят се тиквичките, яйцето, сол и черен пипер на вкус, брашното и натрошеното сирене.
От сместа с помощта на ринг се оформят бургери, мажат се със зехтин и се пекат 25 минути в загрята на 190 градуса фурна.
Сосът се приготвя като киселото мляко се смесва със зехтина, стрития на паста чесън и накълцания копър. Посолява се и се разбърква.
Питките се режат надве и по желание се запичат на грил тиган, за да станат хрупкави.
Долната част се маже със сос.
Слага се бургер, листа зелена салата и шайба домат и се покрива с горната част на питката.
Припомнете си още:
- Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците
- Чипс от тиквички на фурна
- Пълнени тиквички
- Салата от тиквички