За закваската:
1/4 ч.л. суха мая (не бързо действаща)
1/3 ч.ч. топла вода (40 градуса)
1/2 ч.ч. бяло брашно (неизбелвано)
За хляба:
1 ч.л. суха мая (не бързо действаща)
1 2/3 ч.ч. топла вода (40 градуса)
3 1/2 ч.ч. бяло брашно (неизбелвано)
1/2 ч.ч. ръжено брашно
4 ч.л. сол
зехтин екстра върджин
2 ч.ч. лед на кубчета
Начин на приготвяне:
1. За закваската в голяма купа сипете брашното, сухата мая и водата. Разбъркайте. Покрийте с прозрачно фолио и поставете на стайна температура за 8-12 часа.
2. В кана сипете топла вода и поръсете сухата мая. Разбъркайте. Към закваската добавете бялото, ръженото брашно и солта. След това добавете водата с маята. С помощта на миксер с приставка за тесто (кука) разбъркайте до получаването на тесто.
3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете, докато стане гладко и еластично. Оформете го на топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да удвои обема си, за около 1 1/2 - 2 ч. След това извадете тестото върху набрашнен плот и го разстелете с ръце на правоъгълник с размери 30х25 см. Прегънете тестото от горната част навътре, до половината, след това от долната част до половината. Прегънете на една страна и оформете топка. Поставете отново в купата, покрийте с фолио и оставете да втаса за втори път.
4. Извадете тестото отново върху набрашнен плот и отново оформете правоъгълник. Прегънете тестото от двете страни, до средата. Оформете топка и я поставете върху лист хартия за печене и върху дървена дъска. Напръскайте с олио прозрачно фолио от вътрешната страна и покрийте с него тестото. Остсавете да удвои обема си, за около 45 минути.
5. Отстранете фолиото и декорирайте хляба. С помощта на конец прережете хляба в двете посоки. С помощта на специално ножче или остър нож нарисувайте класове пшеница. След това прехвърлете хляба върху предварително загрят камък за печене на пица, поставен по средата на фурната, загрята на 180 градуса. Под хляба поставете тава с кубчета лед, за да се образува пара. Печете 45-50 минути.
6. След изваждане оставете хляба да изстине и тогава го нарежете.