Пържените зеленчуци имат едно странно обаяние - полезни са заради същността си, но все пак са готвени в мазнина. С панираната бамя, обаче не трябва да имате никакви колебания - тя си струва всяка допълнителна калория.
Необходими продукти за 4 порции:
400 г бамя
4 с. л. пшенично брашно
1яйце
50 г орехи, едро смлени
2 с. л. царевично брашно
½ ч. л. кафява захар
1 щипка бакпулвер
⅓ ч. л. смляна морска сол
200 м лолио за пържене
резени лимон и зелена салата за гарниране
за соса:
200 г кисело мляко
1 ч. л. лимонов сок
1 щипка джоджен
1 щипка кимион
1 скилидка чесън, пресована
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Ако бамята е прясна, се бланшира 5 мин. във вряща подсолена вида, отцежда се и се подсушава. Ако е замразена, само се размразява.
2. Подсушената бамя се слага в найлонов плик, поръсва се с 2 с. л. от пшеничното брашно и се разтръсква. Изважда се и се слага в купа с разбитото яйце, разбърква се.
3. Орехите, царевичното брашно, останалото пшенично брашно, захарта, солта и бакпулверът се слагат в купа и се разбъркват. Прибавя се бамята, разбърква се, за да полепне панировката добре.
4. Олиото се загрява и бамята се изпържва до златисто. Отцежда се върху кухненска хартия и се поднася гореща с резени лимон.
5. За соса всички продукти се разбъркват заедно. Бамята се поднася със свежа салата, резени лимон и млечен чеснов сос.