ориз Екстра Крина - 600 гр
спанак - 300 гр
коприва - 300 гр
лапад - 2 връзки
зелен лук - 1 връзка
пресен чесън - 2-3 стръка
пресен джоджен - 1 връзка
яйца - 5 бр.
олио - 70 мл
зеленчуков бульон - 1,8 л
сол на вкус
черен пипер на вкус
Великденски ориз не значи непременно дроб сарма. Той може да бъде и великолепно постно ястие, което да поднесете като гарнитура към агнешкото и с което да поканите сочното зелено на пролетта на трапезата си. А също и да удовлетворите вкуса на неконсумиращите агнешко или месо изобщо, с които ще споделите празника.
Две са условията, за да бъде вашият великденски ориз съвършен и да има вкус на пролет – да комбинирате няколко вида зеленолистни и да ползвате качествен ориз. В нашата вкусна пролетна селекция попаднаха спанак, лапад и коприва в съотношение 1:1:1. Ако искате, може да добавите и връзка киселец за допълнителна свежест.
Що се отнася до ориза, компромисът е недопустим. Ние сготвихме рецептата с ориз „Екстра Крина“. Едрите му и лъскави зърна абсорбират много добре течността и вкусовете в тавата. Това значи, че всяко зрънце от него ще има вкус на пролет. Този ориз е особено подходящ за традиционни рецепти като пълнени чушки, мляко с ориз, пиле или свинско с ориз, сарми.
Освен зелениите, специалният акцент в нашия великденски ориз са яйцата. По едно на човек, за да не бъде прекалено. Не ги гответе твърде дълго, жълтъкът не бива да става на камък. Щом белтъкът се стегне, можете да извадите тавата от фурната. Изчакайте няколко минути, за да си отпочине оризът и да попие целия разкош, след което можете да сервирате.
Приятно готвене и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. В гореща вода попарете за 5-6 минути предварително измитите спанак, лапад и коприва. След като омекнат, ги дръпнете от котлона, оставете ги да се охладят и ги изцедете много добре.
2. В тенджера загрейте мазнина и в нея задушете ситно нарязаните пресен лук и чесън. Добавете ориза на „Крина“ и го задушете, докато стане прозрачен. Прибавете изцедените и нарязани на ситно спанак, лапад и коприва и задушете за още 3-4 минути.
3. Накрая овкусете със сол, черен пипер и джоджен, разбъркайте добре и изсипете в подходяща тава. Налейте 3 части гореща вода или зеленчуков бульон и разбъркайте.
4. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна, докато оризът усвои цялата течност.
5. Щом оризът е готов, извадете тавата от фурната и с помощта на лъжица направете 5 вдлъбнатини. В тях чукнете яйцата, върнете във фурната и печете, докато белтъците се стегнат. Извадете и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.