Необходими продукти:
7 г суха мая
1 чаена лъжичка захар
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
375 мл топла вода
около 600 г брашно
За плънката:
1 тиквичка (нарязана на кубчета)
1 патладжан (нарязан на кубчета и отцеден за 30 минути)
1 глава лук (ситно нарязана)
3–4 скилидки чесън (ситно нарязани)
зехтин
3 печени червени или зелени чушки
250 мл бира
2–3 супени лъжици доматено пюре
кисели краставички
магданоз
черен пипер
чили пипер на люспи
За топинга:
зехтин
2–3 скилидки смачкан чесън
сух босилек и мащерка
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята във водата заедно със солта и захарта. Оставяме сместа да шупне за около 10 минути. В брашното правим кладенче, изсипваме шупналата течност и замесваме меко тесто.
Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрита с фолио, докато удвои обема си за около 1 час. Загряваме мазнината в дълбок тиган и в нея запържваме лука и чесъна. Добавяме и зеленчуците. Разбъркваме съставките добре.
Прибавяме бирата и оставяме плънката да заври под похлупак. Когато зеленчуците омекнат, слагаме доматеното пюре и оставяме соса да се сгъсти. Накрая го посоляваме и поръсваме подправките.
Премесваме тестото върху набрашнена повърхност и го разделяме на 4 части. Всяка от тях разточваме на отделна пица във формата на кръг с диаметър 24 см. По средата добавяме плънката и редим киселите краставички.
Захлупваме краищата на пицата, за да получим полукръг и оформяме шева с помощта на вилица. Отгоре правим два прореза с остър нож и намазваме тестото с топинга.
Печем калцонето в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.
Вегетарианско калцоне
Няма как да не ни се услади
23053