кашкавал - 500 гр
прясно мляко - 1 л
кори за лазаня - 1 кутия
стерилизирани домати на кубчета по 400 г - 3 кутии
лук - 2 глави
чушки - 2 броя
моркови - 2 броя
тиквички - 2 броя
патладжан - 1 бр
чесън - 4 скилидки
масло - 50 гр
зехтин или олио - 50 мл
брашно - 4 с.л.
захар - 1 с.л.
магданоз - 1/2 връзки
пресен босилек - 2 стръка
Тази вегетарианска лазаня е дори по-богата на вкус от класическата лазаня Болонезе с телешко. Тиквички, патладжан, домати, лук, моркови, чушки, пресни и стерилизирани домати, чесън – сосът, който пропива в корите, е плътен и наситен. В комбинация с бешамел и много кашкавал*, се получава запомнящо се и наистина питателно ястие. Месото определено няма да ви липсва, а едно парче ще ви е повече от достатъчно.
Ако ще правите нашата вегетарианска лазаня с пресни кори, сосовете ви може да са гъсти. В случай че ползвате кори, които не се варят предварително, оставете сосовете по-редки. Така ще има достатъчно течност, която да ги напои. Между другото, тази рецепта е удобен начин да предложите повече зеленчуци на децата си в случай че те не са сред любимите им храни. Макаронените изделия винаги вършат чудеса.
Съветът ни е да изчакате готовата вегетарианска лазаня да се охлади леко и тогава да я поднесете. Трябва да е топла, но все пак да запази красивите пластове, когато я нарежете на парчета. Чашата вино с нея е просто задължителна.
Наздраве и добър апетит!
*От близо 15 години марката OLYMPUS предлага качество и сигурност на българския потребител със своите млечни продукти. Освен със своето прясно мляко, в чиято категория са един от лидерите на пазара, OLYMPUS е част от потребителската кошница и с висококачествените си продукти от краве, козе и овче мляко. Като експерти по добрия вкус и качеството от OLYMPUS непрестанно разширяват портфолиото си от разнообразни, здравословни и автентични продукти, на които потребителите могат да имат доверие.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука, чушките, тиквичките, патладжана и морковите на дребно. Загрейте олиото в тенджера, изсипете зеленчуците и разбъркайте. Задушете ги за няколко минути. Добавете доматите, разбъркайте и оставете да къкри.
2. Докато доматеният сос се сгъстява, накълцайте чесъна, магданоза и листата босилек. Добавете ги в тенджерата заедно със захарта. Разбъркайте, оставете на огъня за още минута-две и оттеглете.
3. В друга тенджера разтопете маслото и сложете брашното. Бъркайте непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Постепенно налейте прясното мляко, без да спирате да бъркате. Оставете соса да се сгъсти на тих огън. Когато придобие необходимата гъстота, го дръпнете от котлона.
4. Вземете правоъгълна тава. Покрийте дъното с доматен сос. Поръсете с настърган кашкавал и моцарела и налейте от бешамеловия сос. Наредете един ред от корите за лазаня. Отново полейте с доматен сос, поръсете с кашкавал, разпределете бешамелов сос и подредете нов ред кори. Редувайте в тази последователност докато продуктите се изчерпят.5.
5. След като сложите последния ред кори, ги залейте с бешамелов сос и поръсете с настърган кашкавал. Това се прави, за да не се нагънат корите и да се развали видът на ястието.
6. Печете лазанята в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 35-40 минути. Извадете от фурната и поднесете със свежа салата.
Внимание: Съдържа кашкавал, брашно, масло, прясно мляко, кори за лазаня, които могат да предизвикат алергични реакции.