патладжани - 3 бр
тиквички - 3 бр
червени чушки - 3 бр
чери домати - 250 гр
кори за лазаня - 1 кутия
моцарела - 400 гр
пармезан - 100 гр
зехтин - 100 мл
За доматения сос
стерилизирани домати на кубчета - 4 малки консерви
лук - 2 глави
моркови - 2 бр
доматено пюре - 2 с.л.
червено вино - 200 мл
зехтин - 50 мл
пресен босилек - 1 връзка
сол на вкус
черен пипер на вкус
За бешамела
прясно мляко - 1 л
масло - 100 гр
брашно - 100 гр
индийско орехче - 1 ч.л.
чесън на прах - 1 ч.л.
Знаем, че вегетарианска лазаня може би не звучи като най-атрактивното ястие на света. Но сме готови да спорим, защото това не са просто зеленчуци със сос. Това са кори за лазаня, между, които са наредени пластове от запечени тиквички, червени чушки и патладжан, бешамелов и доматен сос, моцарела и пармезан. Невероятно вкусно изобилие! Ако традиционната лазаня ви се струва тежка, непременно опитайте тази рецепта. Ще останете доволни!
Факт е, вегетарианска лазаня като тази на Mate Kitchen се приготвя бавно и е трудоемка. Може би дори една идея повече от тази с месо, защото зеленчуците трябва да се изпекат предварително, а това е една операция в повече. Но! Огромното й предимство е, че е също толкова вкусна, а дори и по-вкусна, когато е изстинала. Така можете да си вземете домашна храна за обяд на работа или да сложите парче от нея в кутията на вашия вечно гладен ученик.
Дори когато я поднасяте на семейството си, е добре да изчакате да се поохлади и тогава да я нарежете. По този начин давате възможност на корите да попият от двата соса и да станат сочни, месести и пълни с вкус.
И не се заблуждавайте – липсата на месо не я прави по-малко засищаща. Помнете, че бешамелът, моцарелата и пармезанът са тук, а те няма да позволят да останете гладни, гарантират от Mate Kitchen. Затова нека парчетата да бъдат с разумен размер. Ако не ви стигне, винаги можете да си сложите още.
Начин на приготвяне:
1. Измийте зеленчуците. Чушките нарежете на широки ивици, а тиквичките и патладжаните на филийки с дебелина 0,5 см. Поръсете ги със сол и черен пипер от двете страни.
2. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути.
3. След като приготвите двата соса, започнете реденето на лазанята.
4. В голяма тава разнесете от доматения сос, покрийте с печени зеленчуци, като ги разпределите равномерно, поръсете с настъргана моцарела и настърган пармезан и най-отгоре залейте със сос бешамел. Продължете да редите по този начин до изчерпване на количествата.
5. Накрая завършете с кори от лазаня. Полейте плътно със сос бешамел, поръсете с моцарела и пармезан и най-отгоре разпределете нарязаните на половинки чери домати.
6. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато получите приятен златист загар. Извадете лазанята, изчакайте леко да се охлади и поднесете.
За доматения сос
1. Загрейте зехтина в тенджера и в него задушете нарязани на ситно моркови.
2. След като поомекнат, прибавете ситно нарязания лук, задушавайте за 4-5 минути, посолете и прибавете доматеното пюре. Разбъркайте добре, налейте червеното вино, разбъркайте отново и, след като алкохолът се поизпари (2-3 минути), сипете доматите.
3. Оставете сосът да ври докато се сгъсти леко (25-30 минути). Накрая подправете с пресен босилек и дръпнете от котлона.
За бешамела
1. Разтопете маслото на умерена температура, прибавете брашното и бъркайте докато се получи гъста паста. На порции налейте студеното мляко, като бъркате непрекъснато.
2. След като сместа стане еднородна, овкусете с индийското орехче и чесъна на прах. Увеличете температурата на котлона и бъркайте непрекъснато докато бешамелът се сгъсти.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за лазаня, което може да предизвика алергични реакции.