Нахутът е вкусна веган алтернатива за кюфтета, които са задължителна част от всеобщите любимци - бургерите.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г сварен нахут, отцеден
2 с. л. зехтин
1 малка глава червен лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, пресовани
1 малка червена чушка, ситно нарязана
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
½ ч. л. сушен риган
1 ч. л. смлян кимион
⅓ ч. л. смлян бахар
½ ч. л. смлян кориандър
½ ч. л. пушен червен пипер, по желание
1 с. л. доматено пюре
50 г бяло вино
4 с. л. трохи от ръжен хляб
4 с. л. магданоз, ситно нарязан
сол и черен пипер на вкус
4 кръгли хлебчета
за веган майонезата:
100 мл студено био соево мляко
200 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 ч. л. дижонска горчица
⅓ ч. л. лимонена киселина
⅓ ч. л. морска сол
1 скилидка чесън, пресована
зелена салата, домати, червено зеле за гарниране
Начин на приготвяне:
1. Нахутът се намачква с вилица.
2. Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин., докато станат ароматни. Прибавят се червената и зелената чушка. Слагат се всички подправки. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Прибавят се доматеното пюре, магданозът и нахутът. Разбърква се на огъня 2-3 мин. Сипва се виното и се бърка непрекъснато, докато се изпари. Слагат се трохите. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформят се плоски кюфтета, които се оставят да се стегнат. Преди сервиране, може се се сложат в загрят тиган с лъжица зехтин, за да се запекат леко от двете страни.
3. За веган майонезата всички продукти се сипват в тесен висок съд за пасиране. Слага се пасаторът на дъното, пуска се и бавно се изтегля догоре, докато сосът се сгъсти.
4. Хлебчетата се срязват на две. Леко се запичат. Всяка половинка се намазва с майонезата, отгоре се поставя зеле, нахутено кюфте, резен домат и фино настъргано червено зеле и се поднася.