1 пакет пълнозърнести точени кори (400 г)
600 г микс пресни гъби (бели и кафеви печурки, кладница, шийтаке)
5 г сушени манатарки
2 скилидки чесън
50 г бейби спанак
30 г орехи
100 г сирене маскарпоне
50 г сирене пармезан
50 г сирене чедър
1/2 ч.л. суха мащерка
50 мл зехтин + за намазване
1 яйце
семена нигела
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете пресните гъби добре, нарежете ги на едро и ги сотирайте в загрят зехтин до златисто.
2. Накиснете сушените манатарки във вряща вода.
3. Към гъбите в тигана прибавете листенцата мащерка и накълцаните на ситно орехи и чесън.
4. Отцедете накиснатите манатарки, нарежете ги и ги прибавете към останалите гъби, заедно с течността от накисването.
5. Разбъркайте и добавете маскарпонето, настърганите сирена, спанака, сол и черен пипер на вкус. По желание поръсете с щипка индийско орехче. Отстранете от котлона и охладете.
6. Намажете 3 точени кори със зехтин и ги сложете една върху друга. Нарежете ги на ленти и върху всяка поставете от плънката. Навийте триъгълни банички. Подредете ги в тава. Намажете с разбито яйце и поръсете с нигела.
7. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути. Извадете от фурната и сервирайте.
Съвети:
Понеже гъбите са голямо количество, ги сотирайте в два тигана едновременно или в един и същи тиган на два пъти.
Вместо маскарпоне може да използвате прясна сметана, крем сирене, заквасена сметана или сметана с 35% масленост.
Преди да добавите течността от накисването на манатарките, се уверете, че в нея няма песъчинки.
Триъгълни банички може да направите и като намажете една кора със зехтин и я прегънете на три, а след това да оформите триъгълниците по същия начин.