Въпреки опасенията на мнозина, веган ястията могат да са изключително вкусни. Тази рецепта, вдъхновена от Далечния изток, е добро доказателство за твърдението.
Необходими продукти за 4 порции:
за кюфтенцата:
500 г картофи, обелени и нарязани
200 г сирене тофу
1 маринована чушка, нарязана на ситно
2 с. л. маслини без костилки, нарязани
2 с. л. червен лук, нарязан на ситно
2 с. л. нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. олио
за гарнитурата:
2 с. л. олио
1 с. л. настърган джинджифил
2 ч. ч. пресен лук или праз, нарязан на ситно
2 ч. ч. консервирани гъби - шийтаке, намеко и др.
2 с. л. соев сос
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 ч. л. мед
1 ч. л. оцет
Начин на приготвяне:
1. Кюфтенцата се приготвят, като картофите се слагат във вряща подсолена вода за 15 мин., докато омекнат. Прецеждат се, подсушават се и се намачкват грубо.
2. Сиренето се нарязва на много малки кубчета. Прибавя се към картофите заедно с маслините, чушката, лука, магданоза, солта и пипера. От сместа се оформят кюфтета, които се пекат в тиган с незалепващо покритие, леко намазан с олио, по 2-3 мин. от двете страни.
3. В загрятото олио се слага джинджифилът, разбърква се и се добавя лукът. Разбърква се да омекне на умерен огън 4-5 мин., след което се слагат отцедените гъби. Всичко се разбърква 3-4 мин. и се залива със смес от соевия сос, чесъна, меда и оцета. Разбърква се още 1-2 мин. и се сервира.