500 г спаначени талиатели
50 мл студено пресован зехтин
сол на вкус
за кюфтетата:
70 г фини овесени ядки
2 големи тиквички
1 консерва бял боб (400 г)
40 мл зехтин (+ за пържене)
2 с. л. хранителна мая
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
за соса:
800 г доматен сос (бутилка)
2 стръка босилек
2 скилидки чесън
1 глава лук
60 мл зехтин
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват и се посоляват. Оставят се така за десетина минути, след това се отцеждат много добре, като се стискат с ръце.
Бобът се отцежда, пюрира се и се смесва се с тиквичките, овесените ядки, ригана, хранителната мая, сол, черен пипер и зехтина.
Оформят се малки кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в сгорещения зехтин, до готовност. Зехтинът за соса се загрява и в него се запържва наситненият лук.
Прибавя се и чесънът и щом леко се запържи, се наливат доматите и 100 мл вода. Овкусява се със захарта, сол и черен пипер. Сосът се готви на слаб огън около 20 минути. Накрая се прибавя наситненият босилек.
Талиателите се варят в подсолена вода, докато станат ал денте. Отцеждат се и се поливат със зехтина.
На дъното на дълбока чиния се слага от пастата, залива се с доматен сос и се гарнира с кюфтенца. По желание се поръсва с още босилек, зехтин и хранителна мая.
Други рецепти:
Кюфтенца на грил в лимонови листа