Необходими продукти за 4 порции:
1 глава карфиол (1 кг)
100 г сирене
3 яйца
2 червени чушки
2–3 листа целина
3–4 стръка копър
сол на вкус
масло за намазване
галета за поръсване
за белия сос:
200 мл прясно мляко
50 г масло
1 с. л. брашно
1–2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Карфиолът заедно с листата целина се сваряват за 10–15 минути в кипнала подсолена вода. Чушките се изпичат, поставят се в похлупена тенджера, за да се задушат, и се обелват. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг.
2. Маслото за соса се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Слагат се млякото и подправките и сосът ври при непрекъснато бъркане, докато започне да се сгъстява.
3. Свареният карфиол се пюрира, добавят се жълтъците, белият сос и накълцаният копър, посолява се и се разбърква. Слагат се разбитите на сняг белтъци и внимателно се бърка, за да не спаднат.
4. Стените на тимбалчета или гювечета се намасляват, поръсват се с галета и на дъното им се слага от карфиолено-яйчената смес. По средата се поръсва от натрошеното сирене и върху него се разпределя останалата карфиолено-яйчена смес. Изпечената и обелена чушка се нарязва на ивички, които се разпределят върху суфлето.
5. Суфлето се пече около 30 минути, докато се зачерви и повърхността се надуе, в предварително загрята до температура 180 градуса фурна.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Други рецепти: