1 глава целина (голяма)
1 скилидка чесън
1 стрък мащерка
50 мл зехтин
пушена сол на люспи (Малдон)
за соса:
2 с. л. сусамов тахан
1 лимон
1 скилидка чесън
3 с. л. кисело мляко
сол на вкус
за гарниране:
1 нар
80 г печени орехи
2 стръка магданоз
1 с. л. сироп от нар
30 мл студено пресован зехтин
сол на вкус
листенца бейби спанак (20 г)
Начин на приготвяне:
Обелете и след това нарежете целината на шайби с дебелина около 2 см. Смесете зехтина със стрития на паста чесън, накълцана мащерка и пушена сол на вкус и намажете шайбите целина.
Гответе ги в загрят грил тиган или върху плоча от двете страни до златисто. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете целината във фурната за 10-15 минути, докато омекне.
За соса в купа разбъркайте стрития на паста чесън със сусамовия тахан, лимонов сок на вкус, сол и киселото мляко. Ако сосът е много гъст, добавете 1-2 с. л. вода.
Смесете в купа накълцаните орехи и магданоз със сиропа от нар, зехтина и сол на вкус. В чиния сложете от соса, отгоре поставете стек от целина, гарнирайте със сместа с орехи, листенца спанак и зрънца нар.
Други рецепти:
Пет рецепти за супа с паста
Гореща супа за душата
Супа топчета в три стъпки
Вкусна супа за пет минути
Крем супа с карфиол