Необходими продукти:
100 г нахут
6-7 чери доматчета
7-8 маслини (черни, зелени, каламата)
1 малка глава червен лук
2 скилидки чесън
1 стрък босилек
2-3 стръка магданоз
1 чаена лъжичка винен оцет
2 супени лъжици зехтин
лимонов сок
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Измиваме нахута и го накисваме за една нощ в студена вода. На следващия ден изхвърляме водата, в която сме го киснали, и го измиваме. Прехвърляме го в подходяща тенджера, наливаме студена вода и го сваряваме, най-добре на слаба към умерена степен на котлона.
През това време подготвяме останалите зеленчуци - лука нарязваме на малки кубчета, маслините - на шайби, чери доматите на лодки, а чесъна - пресоваме.
Отцеждаме и охлаждаме сварения нахут. Прибавяме го към останалите зеленчуци, добавяме зелените подправки, които сме нарязали, и овкусяваме салатата.
Най-добре е да я оставим да отлежи поне за час преди да я поднесем, за да се смесят хубаво вкусовете.
Средиземноморска салата
Витаминозен старт на седмицата
18140