375 г бяло брашно
100 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. смлени червени водорасли Dulse
350 мл мътеница
1 яйце от свободно отглеждани кокошки
200 г ирландско сирене Чедър (зряло)
200 г ирландско сирене Gubeen
1 с.л. прясна мащерка
Соденият хляб се приготвя лесно и бързо. В тази рецепта хлябът е обогатен с прясна мащерка и ирландско зряло сирене.
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сипете двата вида брашно и добавете содата и смлените сухи водорасли. Разбъркайте и направете кладенче.
2. В купа разбийте яйцето с мътеницата (или нискомаслено, по-рядко кисело мляко). Изсипете сместа в кладенчето, като отделите 1-2 с.л. от нея за по-късно. Добавете настъргания чедър и нарязаното на лентички полумеко сирене Гъбийн. Добавете и листенцата прясна мащерка. Разбъркайте и щом се оформи топка, извадете върху плота.
3. Омесете тестото с ръце, но за кратко. Оформете на дебело руло и го прехвърлете в намазнена форма за хляб. Намажете хляба с отделената смес от мътеница и яйце. Поръсете с настъргано сирене Чедър и няколко стръка мащерка. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.
4. Оставете хляба да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете върху дъска и го оставете да изстине напълно. Нарежете хляба на филийки и поднесете с нарязано сирене Гъбийн.