цедено кисело мляко - 1 кофичка
краставици - 1 бр.
чесън - 1 скилидка
копър - 1/2 връзки
олио или зехтин - 30 мл
орехи смлени - 50 гр
сол на вкус
Салатата Снежанка, също както шопската салата, е „изобретение“ на Балкантурист от края на 70-те години на миналия век. И също както шопската салата, вече близо 40 години живее в съзнанието на чуждите туристи, а и на много българи като едно от емблематичните ни ястия, обясняват от Mate Kitchen. Факт е, че създаването ѝ е успешен маркетингов ход и резултатите от него са видими за всички - и до днес тя е една от любимите салати/разядки/топеници на масата ни.
Наричаме салатата Снежанка и сух таратор. Тя има своите събратя в Гърция (дзадзики), Турция (джаджък), Кипър (талатури), Полша (мизерия) и дори Иран (мааст о хяр). Рецептата за всички е сходна – краставици, цедено кисело мляко или сметана, чесън, сол, зехтин или олио. Леки вариации има при подправките – копър, мента, магданоз, понякога и лимонов сок.
Свежа, лека, приятно люта от чесъна, тя е чудесно мезе за ракия, мастика или други анасонови напитки. Подходяща е за гарнитура на печено месо и ястия с кайма. Децата я обичат с обилно количество хляб.
Тъй като в магазините отдавна се продава цедено кисело мляко, а не се налага да преминаваме дългата процедура с тензуха и гевгира, приготвянето ѝ е бързо и лесно. Задължително условие е да отстраните семките на краставицата. Ако не го направите, салата ще стане водниста, почти таратор, и няма да стои особено естетично и ефектно в чинията.
В случай че чесънът не е сред любимите ви вкусове, можете спокойно да го замените със сух. Тогава салатата става по-деликатна и не така „убийствено“ ароматна.
Начин на приготвяне:
1. Разрежете краставиците, отстранете семките и нарежете твърдата част на кубчета.
2. Счукайте чесъна, а копъра нарежете на ситно.
3. Смесете всичко това с изцеденото кисело мляко, овкусете с олиото и солта. Разбъркайте.
4. Сервирайте салатата Снежанка, поръсена със смлени орехи.
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа орехи и цедено кисело мляко, което могат да предизвикат алергични реакции.