400 г саламурено сирене (овче или краве)
250 г чери домати (различни цветове)
6 зелени люти чушки
2 скилидки чесън
1 тъмнозелена тиквичка
1 жълта тиквичка
300 мл зехтин (+ за намазване)
1 ч. л. риган
сол на вкус
за соса:
200 г кисело мляко
20 мл зехтин
1 скилидка чесън
1/2 връзка босилек
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сиренето се реже на кубчета. Зехтинът, риганът, солта и стритият на паста чесън се разбъркват в буркан.
Сиренето се слага в мазнината и се оставя да се маринова за една нощ (но не в хладилник, за да не замръзне зехтинът).
Тиквичките се оформят на ленти с белачка. Чушките се режат на дебели шайби.
Лентите от тиквички се поставят в купа, поливат се с част от зехтина, в който се е мариновало сиренето, и се посоляват.
Кубчетата мариновано сирене се увиват с част от тиквичките и се нанизват на дървени шишове, заедно с чери доматчетата, останалите тиквички (навити на рулца без сирене) и шайбите чушки.
Пекат се върху загрята чугунена плоча, намазана със зехтин. По желание се посоляват.
Киселото мляко за соса се разбърква със стрития на паста чесън, наситнения босилек, лимоновия сок, зехтина и сол на вкус. Готовите шишчета се сервират със соса.
Съвет: Може да поднесете шишчетата със запечени плоски хлебчета, т.нар. гръцки питки хляб.
Прочетете още:
- Апетитни брускети с чери домати
- Пълнени домати със спанак
- Как да стерилизираме домати
- Печени мариновани домати
- Интересна рецепта за торта с домати и сирене