3 тиквички
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол на вкус
за плънката:
500 г крем сирене
100 г заквасена сметана
100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
50 г сирене „Пармезан“
50 г сушени домати
2 стръка босилек
1/2 ч. л. сухо чили
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на тънки шайби (леко косо). Чесънът се стрива на паста с малко сол.
Тиквичките се разбъркват в купа с чесъна, зехтина и сол на вкус. Пекат се на грил тиган, от двете страни, до готовност.
Вътрешната страна на купа (или басан) се облича с фолио за свежо съхранение. (За да се залепи по-добре, намажете басана с олио). Тиквичките се подреждат по дъното и стените на съда, така че да се припокриват. Няколко тиквички се оставят настрана – с тях се покрива горната част на шарлотата.
Доматите, маслините и босилекът се наситняват. Кората на лимона се настъргва.
Крем сиренето се разбърква със заквасената сметана, настъргания пармезан, босилека, чилито, доматите, маслините, лимонова кора, сол и черен пипер на вкус.
Сместа се слага в купата върху тиквичките и се притиска леко. Покрива се със заделените тиквички. Шарлотата се прибира в хладилник поне за 4 часа.
Нарязва се и се сервира.
Вижте още:
"Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта
Овесени кюфтенца със зеленчуци