Южноамериканският начин за мариноване на пресни морски продукти е изключително подходящ за решително цитрусово освежаване на всяка вечеря.
Необходими продукти за 8 порции
*400 г прясно филе от сьомга, нарязано на малки кубчета
*100 мл лимонов сок
*1 скилидка чесън, ситно нарязана
*2 стръка селъри, тънко нарязани
*3 с. л. джинджифил, нарязан на много ситно
*1 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
*1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
*1 зелена люта чушка, ситно нарязана
За брускетите:
*1 замразена франзела
*2 с. л. зехтин
*1 ч. л. магданоз, фино нарязан
*1 щипка смляна морска сол
*листа рукола, зелена салата, спанак или кълнове за гарниране
Начин на приготвяне
1. За брускетите франзелата се нарязва на много тънки прозрачни филии с нож за хляб и се подреждат в тавичка. Смесват се зехтинът, солта и магданозът и с тази смес с четка се намазват филийките. Запичат се на 160° С до бледорозово за около 10 мин.
2. Рибата се смесва с лимоновия сок, чесъна, селърито, джинджифила и кориандъра. Оставя се да се маринова 15 мин. в хладилника.
3. Прибавят се лукът, лютата чушка и морска сол на вкус.
4. Севичето се поднася охладено с брускетите върху зелените листа.