За тестото:
400 г брашно тип 00
60 мл зехтин
200 мл вода
За пълнежа:
200 г бейби спанак
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
300 г рикота
1/4 ч.ч. настърган пармезан
1/4 ч.ч. настъргано пекорино
2 яйца
2 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 лимон
Начин на приготвяне:
За тестото сипете брашното и зехтина в голяма купа. Оформете кладенче в брашното и сипете внимателно водата. Смесете съставките с помощта на дървена лъжица. След това омесете до получаването на топка тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете с натиск в продължение на 5 минути, докато стане еластично. Увийте тестото в кърпа и го оставете да почине 20 минути.
За пълнежа загрейте зехтина в тиган и запържете нарязаната на ситно скилидка чесън, за около минута. Добавете предварително измитите и подсушени листа спанак. Разбъркайте и гответе докато спанака се свие. Оставете сместа да изстине.
В купа смесете рикотата, настърганите пармезан и пекорино и яйцата. разбъркайте добре. Добавете изстиналия спанак, нарязания магданоз и малко фино настъргана лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте добре.
С помощта на точилка разточете тестото с дебелина 3 мм, на голяма кора. Тестото трябва да е почти прозрачно. Поставете тестото в предварително намаслена тава (30х40 см) и го притиснете леко по дъното, като оставите извън тавата свободните краища. Разстелете пълнежа на равномерен слой и покрийте с тестото, останало извън тавата. Съединете добре тестото. Намажете пая със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 30-35 минути.
След като пая изстине леко, нарежете го на големи парчета. Поръсете с малко лимонов сок и поднесете.
Прочетете още:
- Пай с кайма по кастилска рецепта
- Кекс, но солен
- Киш със спанак и праз
- Киш с риба тон, праз и тиква
- Пирог с гъби