- магданоз - 4 връзки - 5.16 лв
- прясна мента по желание - 1 връзка - 0.99 лв
- домати - 1 бр - 0.30 лв
- зелен лук - 2 стръка - 0.85 лв
- булгур - 1 кафена чаша - 0.19 лв
- лимонов сок - 4 с.л. - 0.24 лв
- зехтин - 2 с.л. - 0.22 лв
- сол на вкус
Може да срещнете салатата „Табуле“ и като „Табули“. Няма грешка в изписването, и двете са правилни, става дума за едно и също ястие. Магданозено-булгурено по своята същност, то е традиционно за арабската кухня. Обикновено го хапваме, когато сме в турски ресторант. Рецептата, която Mate Kitchen ни предлагат днес, обаче е много лесна и без проблем можете да я изпълните и вкъщи.
Когато правите „Табуле“ в домашни условия, имайте предвид, че водещият вкус е магданозът, а не булгурът. Зърненият елемент е по-скоро допълващ. Салатата трябва да е зелена и „рошава“. Магданозената основа е причината да не можете да замените обяда или вечерята с нея, колкото и да сте дисциплинирани в хранителния си режим. Буквално ще умрете от глад. За сметка на това свежият вкус на салатата се съчетава чудесно с по-мазни ястия с месо, особено агнешко и свинско.
Имайте предвид, че това е салата, която не може да остане за следващия ден, така че пригответе точно толкова, колкото ще изядете, за да не я изхвърляте после, предупреждават от Mate Kitchen. Дайте ѝ около половин час, за да се смесят вкусовете. Не си спестявайте никоя от стъпките при приготвянето. Задължително почистете доматите от семките, иначе салатата ще стане водниста. Още по-добре ще е, ако ги обелите. Всички продукти трябва да са нарязани на ситно, иначе се губи ефектът. По желание можете да подправите и с щипка черен пипер.
Ще бъде ефектно да я сервирате в лист от маруля, както правят в Ливан. Или пък с арабска питка, от която да си късате и да гребвате от салатата, вместо да използвате вилица.
Излишно е да ви казваме колко е полезна. С толкова много магданоз в нея това се подразбира от само себе си.
Начин на приготвяне:
1. Залейте булгура с гореща вода в съотношение 1:3 (булгур към вода), покрийте съда с кърпа и го оставете за половин час да набъбне.
2. Пред това време нарежете магданоза, ментата и зеления лук на ситно. Обелете домата, почистете го от семките и го нарежете на ситни кубчета.
3. Когато булгурът набъбне, го изплакнете със студена вода и го отцедете добре.
4. Сложете го в купа и прибавете към него ментата, магданоза, лука и доматите. Подправете със сол, лимон и зехтин.
5. Оставете за десетина минути, преди да поднесете, за да могат да се смесят вкусовете.
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.