300 г сирене Халуми
зехтин
1/2 ч.ч. зърна от нар
10 стръка пресен заатар
1 глава лук шалот
1 ч.л. сурови тиквени семки
1 ч.л. сурови слънчогледови семки
1 ч.л. меласа от нар
1 ч.л. запечени кедрови ядки
1 ч.л. сумак
сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете сиренето на правоъгълни филийки с дебелина 1 см. Поръсете ги със зехтин.
2. Загрейте добре грил-тиган и го намажете със зехтин. Печете парчетата халуми по 1-2 минути от всяка страна.
3. Отрежете тънко кората на нара от двата му края. След това го разрежете наполовина. Отделете зърната му в купа. Добавете двата вида семки и предварително запечените кедрови ядки, сумака и меласата от нар. Разбъркайте добре. Накъсайте листенцата пресен заатар (може да замените тази местна подправка с по-разпространената мащерка). Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте тоново.
4. В голяма чиния подредете печено сирене, а върху него разпределете сместа със зърна от нар.