200 г перлен ечемик
1 малка глава червено зеле
1 нар
3 стръка стеблена целина
60 г орехи
бейби спанак за сервиране
За дресинга:
70 мл студено пресован зехтин
1 лимон
2 с.л. бял балсамов оцет
1 ч.л. мед
1 ч.л. ретро горчица
1 скилидка чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете ечемика във вода. Когато омекне, го изплакнете със студена вода и хубаво го отцедете.
2. Отделете зрънцата от нара, като го разрежете на четвъртинки и удряте с обратната страна на лъжицата, така че зрънцата да падат в купата.
3. Обелете и нарежете целината на тънко, нарежете и зелето на тънко и ги смесете в купа.
4. Запечете орехите на сух тиган за кратко и ги накълцайте.
5. Смесете ечемика със зелето и целината. Добавете половината от нара.
6. За дресинга разбъркайте меда с горчицата, балсамовия оцет, зехтина, настърганата кора и сока от лимон, стрития на паста с малко сол чесън и сол на вкус.
7. Овкусете салатата с дресинга и сервирайте върху канапе от спанак, заедно с листенца от целината, запечените орехи и останалите зрънца нар.