Салата с боб и кисели краставички

Салата с боб и кисели краставички

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти
  • боб - 500 гр - 2.99 лв
  • червен лук - 2 глави - 0.30 лв
  • кисели краставички - 8-9 бр - 4.52 лв
  • пресен джоджен - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • олио - 100 мл - 0.42 лв
  • оцет на вкус
  • сол на вкус

Класическата салата с боб се прави с лук и магданоз и след това се поднася с лютеница. Това обаче съвсем не е единственият вариант. Можете да я приготвите и като прибавите към боба червени печени чушки, а можете и изцяло да избягате от традиционния вкус и да си направите нашата салата с боб и кисели краставички. Хем е позната, хем различна – най-вече заради киселината от краставичките, която придава по-специфичен вкус. А и защото използваме джоджен за подправка, а не свежия магданоз.

Великолепен зимен вкус, който върви чудесно с кюфтета или печено месце. Може да поднесете и препечени филийки и лютеница, разбира се. Едното в никакъв случай не изключва другото.

Важна подробност, независимо коя рецепта за салата с боб ще предпочетете, е да й отделите поне два часа в хладилника. През това време трябва периодично да разбърквате, за да може бобът да поеме всички вкусове. Ако разбъркате съставките и ги поднесете веднага, ще останете разочаровани. Това важи с особена сила, ако ползвате традиционния салатен боб, който е с големи и месести зърна. Тогава може да оставите салатата в хладилника и за една нощ. Колкото повече престоява, толкова по-вкусна ще става. Между другото, за да стане вашата салата по-атрактивна, можете да смесите два вида боб – бял и пъстър.

  1.  Измийте боба и го сложете на котлона в тенджера с вода докато заври. След това изхвърлете водата и прехвърлете боба в тенджера под налягане. Налейте около 2,5 л студена вода и затворете с капака.
  2.  Щом водата заври, засечете 35 минути. Проверете и ако не е уврял, го върнете за още 15-20 минути.
  3.  След като бобът се свари, го отцедете и оставете да изстине.
  4.  През това време обелете и нарежете лука на полумесеци и краставичките на кубчета.
  5.  Прехвърлете ги при боба, овкусете със солта, олиото, оцета и нарязания джоджен. Разбъркайте, след което оставете за час-два в хладилника, за да може бобът да поеме от вкусовете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти