Необходими продукти:
1 чаена чаша леща
1 среден морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
За дресинга:
1/2 чаена чаша зехтин
сокът на 1/2 лимон
1/4 чаена лъжичка мащерка
2-3 скилидки чесън
черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме лещата. Поставяме я в подходяща тенджера и добавяме студена вода. Нивото на водата в тенджерата трябва да е 6-7 см над това на лещата. След като лещата заври, добавяме почистената и разполовена глава лук, нарязаният на 2-3 части морков, дафиновия лист и скилидките чесън. Варим до готовност на лещата. Отстраняваме лука, морковите, дафиновия лист и чесъна и отцеждаме.
В отделен съд приготвяме маринатата. Смесваме зехтина и лимоновия сок и ги разбъркваме добре. В началото може да добавим по-малко лимонов сок и след това според вкуса на салатата да добавим още. Счукваме скилидките чесън и ги прибавяме в купата. Накрая добавяме мащерка, черен пипер и сол на вкус към дресинга и хубаво разбъркваме всички продукти.
Прибавяме дресинга към топлата леща и бъркаме, за да се овкусят всички съставки както трябва. Охлаждаме салатата и я поднасяме поръсена с магданоз.
Салата от леща
Спасение от вредните хранителни навици
21884