- 1 зелена салата (или фризе)
- 4 яйца
- 200 г сурово-пушен бекон (на кубчета)
- 1 багета
- 1 с.л. дижонска горчица
- 3 глави лук шалот
- 60 мл зехтин
- 30 мл червен винен оцет
- 20 мл бял винен оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете бекона в студен тиган. Включете котлона и оставете бекона да се готви до златисто. Извадете го върху кухненска хартия, за се отцеди излишната мазнина.
Нарежете лука на ситно и го запържете в същия съд на слаб огън.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на едри парчета, подправете със сол, пипер и по желание - със зехтин. Запечете го за около 10 минути. Охладете.
В купа смесете горчицата с оцета, зехтина, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре. Добавете запържения лук.
Поширайте яйцата в подсолена вода (под точката на кипене) с 20 мл бял винен оцет, така че да останат рохки. Оохладете ги леко.
Измийте, подсушете и накъсайте салатата.
Овкусете салатата с винегрета, разпределете я в чинии. Прибавете крутоните и бекона. Разпределете яйцата. Сервирайте.
Прочетете още:
- Пъстра салата с телешко
- Салата от червено цвекло
- Пъстрата руска салата
- Традиционна и леко пикантна салата
- 3 нови начина да сервираме салата