Необходими продукти
- 200 г ориз арборио
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 100 мл бяло вино
- 700 мл зеленчуков бульон
- 80 г краве масло
- 80 г сирене пармезан
- сол и черен пипер на вкус
- За пестото:
- 100 г спанак
- 100 г белени бадеми
- 1 скилидка чесън
- сокът от 1/2 лимон
- 100 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пасирайте спанака заедно с бадемите, зехтина, чесъна и 30 мл вода. Овкусете със сол, черен пипел и лимонов сок и пасирайте отново.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете до златисто в 30 мл зехтин. Добавете ориза и разбъркайте добре. Налейте виното и разбъркайте.
Щом се изпари алкохолът, малко по малко, при постоянно бъркане, налейте горещия бульон. Овкусете със сол и пипер.
Когато оризът абсорбира бульона, добавете пестото. Дръпнете от огъня.
Прибавете настъргания пармезан и маслото. Разбъркайте добре, за да се разтопят, и сервирайте.
Още идеи:
- Азиатското чудо – кафяв ориз
- Див ориз за необуздани гозби
- Ризото - поглед в дълбочина
- Как да сварим ориз в микровълнова фурна
- Ориз с печурки
- Малък трик за намаляване на калориите в ориза