- ориз за ризото - 400 гр - 1.48 лв
- тиква сварена - 400 гр - 0.60 лв
- бяло вино - 125 мл - 1.33 лв
- масло - 70 гр - 1.85 лв
- сирене - 300 гр - 3.00 лв
- пармезан - 100 гр - 3.48 лв
- сушени боровинки - 100 гр - 2.10 лв
- лук - 1 глава - 0.12 лв
- зеленчуков бульон - 1.3 л - 0.98 лв
- индийско орехче - 1/2 ч.л. - 0.16 лв
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- прясна мащерка - 10 стръка - 0.65 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Ако досега не сте опитвали ризото с тиква, е крайно време да си подарите това кулинарно удоволствие! То е неустоимо вкусно, но по-хубавото е, че се приготвя лесно. Това го прави идеалната рецепта за случаите, когато искате да впечатлите близките си или пък себе си. Удоволствията, с които си позволяваме да се поглезим ние самите, са най-скъпи и запомнящи се.
Само си представете как подреждате за себе си съвършената маса… Салфетка, прибори и чиния топло кремообразно ризото с аромат на масло, пармезан и щипка индийско орехче, допълнено от естествената сладост на тиквата. Малко мащерка за свежест и сушени боровинки и солено сирене за текстура… и ястието изглежда като излязло от менюто на изискан ресторант. С тази разлика, че можете да си го направите вкъщи без специални приготовления и с него да вдъхнете нов вкусен живот на останалата ви сварена (или пък печена) тиква.
Ароматното ризото с тиква има нежен, стоплящ цвят. Сладостта на тиквата и боровинките, съчетана със соления пармезан и сиренето е неустоима. Дори най-претенциозните ще поискат допълнително! И можете да го имате само за 30-40 минути – перфектно за делнична вечеря!
Вие ще изберете дали да го поднесете като предястие, или да продължите с ястията след него. За нас е напълно достатъчно, засищащо и удовлетворяващо. Може би с чаша сухо бяло вино…
Добър апетит!
- Пасирайте сварената тиква на гладко пюре и го смесете със зеленчуковия бульон.
- В голям тиган загрейте маслото и в него задушете нарязания лук докато омекне. Овкусете със сол и черен пипер, добавете ориза и разбъркайте добре. След 2-3 минути налейте бялото вино.
- Постепенно започнете да наливате от предварително приготвения зеленчуков бульон. Добавеното количество трябва да покрива ориза.
- Разбърквайте регулярно докато оризът усвои цялата течност. Повтаряйте процеса до момента, в който налеете и последната част от бульона. Тогава прибавете пармезана, индийското орехче и сушените червени боровинки и разбъркайте добре.
- Накраяй добавете натрошеното бяло сирене, магданоза и мащерката. Разбъркайте и отдръпнете от котлона. Сервирайте веднага.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.