Кореноплодните зеленчуци, лукът, чесънът и тиквата са важна част от зимната кухня по нашите места, защото могат да се съхраняват през целия студен сезон и така да са източник на важни хранителнии вещества. А освен това си пасват и на вкус, така че общото им готвене е съвсем логично.
Необходими продукти за 4-5 порции:
4 средни главичервено цвекло, срязани на четвъртини
4 глави червен лук, срязани на четвъртини
3 стръка мащерка
5 скилидки чесън, необелени
1 с. л. балсамов оцет
5 малки моркова, срязани на половини
5 пащърнака, обелени и срязани на половини
1 ч. л. мед
3 с. л. портокалов сок
1 ч. л. семена от резене
500 г почистена тиква цигулка, нарязана на резени
½ ч. л. кимион на зърна
100 мл зехтин
2 ч. л. морска сол
едро смлян шарен пипер
Начин на приготвяне:
Заедно се разбъркват цвеклото, лукът, листата от мащерката, чесънът и се поръсват с балсамовия оцет. Слагат се в единия край на голяма това за печене.
В другия край се разбъркват морковите, пащърнакът, семената от резене, медът и портокаловият сок.
Тиквата се разбърква с кимиона. Слага се в другия край на тавата. Всяка групичка зеленчуци се поръсва със сол, пипер и зехтин. Отново леко се разбъркват. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 60 мин. на 190° С. Фолиото се отстранява и се допичат още 20 мин., докато добре се зачервят.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
10 продукта за здравe и отлична форма
Крем супа от моркови и сладки картофи
Защо кълновете са така полезни
Зеленчуците, които са по-полезни печени, отколкото сурови