За 4 порции
800 г картофи
2 бр. тиквички
1 бр патладжан
3 бр. моркови
2 глави лук, може и червен лук
3-4 скилидки чесън
250 г доматен сос
150 мл. зеленчуков бульон
100 г кашкавал
50 г сирене
мащерка – няколко клончета или 2 с.л. суха
1 с.л. риган сух
3 с.л. зехтин
сол, черен и червен пипер
Рецептата е създадена от Топ Форма и е подходяща както за хора, които спазват техен хранителен режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно.
Първата стъпка при приготвянето на рецептата за рататуй с картофи е да сварите картофите до полуготовност. След това ги обелете и нарежете на шайби с дебелина не повече от 0.5 см.
Нарежете тиквичките и патладжана на шайби със същия размер. Нарежете морковите и чесъна на дребно, а лука на полумесеци.
Маркирайте тиквичките и патладжана на грил тиган (може и на плосък тиган със съвсем малко зехтин).
Задушете морковите с чесъна и лука в една с.л. зехтин и 1 с.л. червен пипер.
Пасирайте доматения сос.
Накрая загрейте фурната на 180°. В тавичка сложете доматения сос на дъното, разпределете върху него задушените лук, моркови и чесън и натрошеното сирене. Добавете подправките, сол и пипер на вкус. Наредете отгоре като керемиди шайбите картофи, тиквички и патладжан. Добавете бульона и печете за 15 мин. в предварително загрятата фурна.
Добавете настъргания кашкавал и печете, докато стане златист – около 10 мин.
Още рецепти:
- Пикантни киноа хапки
- Чийзкейк със сладко от кайсии
- Пилешко с ананас върху канапе от киноа с тиквички
- Лесен ягодов десерт
- Киноа със зеленчуци и тофу