750 г брюкселско зеле
250 г картофи
500 г пълнозърнести пенне
сол
100 г рикота
250 г сирене грюер
50 г безсолно масло
1 с.л. чесново олио
4 листа салвия
50 г пармезан
Начин на приготвяне:
1. Почистете от външните листа зелчиците брюкселско зеле и ги разрежете на половинки. Обелете и нарежете на кубчета от по 2-3 см картофите.
2. Сложете голяма тенджера с вода да заври. Добавете обилно количество сол и пуснете в нея пастата, брюкселското зеле и картофите. Варете 8-10 минути, докато картофите са почти сварени, а пастата е „ал денте“.
3. Прецедете пастата и зеленчуците, като отделите 2 ч.ч. от водата от варенето.
4. Прехвърлете пастата, брюкселското зеле и картофите в дълбока тавичка. Добавете рикотата, нарязаното на кубчета сирене грюер и 1 ч.ч. вода от варенето. Разбъркайте добре. Ако е необходимо, добавете още вода.
5. В малък съд разтопете маслото и добавете чесновото олио. Пуснете листата салвия в сместа и ги запържете за 30 секунди, като ги оливате непрекъснато с мазнина.
6. Подредете листата салвия върху пастата и поръсете с настърган парезан. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. След като извадите запеканката от фурната, оставете я да си почине 15 минути и сервирайте.