сирене - 400 гр
патладжан - 3 броя
домати - 2 броя
яйца - 3 броя
магданоз - 1/2 връзка
олио - 30 мл
Ако обичате патладжани, тази рецепта със сигурност ще ви допадне. Лека е, приготвя се бързо и с простички продукти, които има във всеки хладилник. Няколко яйца, парче сирене*, два домата, малко магданоз и въображение в изобилие. Чудесни са за обяд или за лека вечеря. В същото време са достатъчно питателни, защото патладжанът засища, а има и яйца и сирене. Доматите и магданозът придават приятна свежест. Нищо няма да ви липсва във вкусово отношение. Дори може да добавите малко накълцано люто чушле. Ей така, за закачка с небцето.
Важна подробност, когато си правите тези пълнени патладжани, е да не слагате плънката, когато са сурови. Така правим, когато пълнежът е от месо и сурови или полусготвени зеленчуци. На яйцата обаче им трябва малко и рискувате лодките от патладжан да не се сготвят.
Две думи и за сиренето – избягвайте мекото, шуплесто и воднисто сирене. Това показва, че не е узряло добре и е съвсем реално при нагряването във фурната да се отпусне и плънката да стане кашава.
Иначе, ние определено харесваме тези пълнени патладжани повече, когато са изстинали. Тогава и вкусът на патладжана е по-наситен и плътен. Може да ги поднесете и топли, но в никакъв случай горещи, веднага извадени от фурната.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Измийте патладжаните и ги разполовете по дължина. Издълбайте семето, посолете и оставете настрани да се отцедят.
2. Подредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, капнете по малко олио във всяка половина и ги запечете за 10-12 минути.
3. През това време отстранете семките от доматите и нарежете месестата част на ситно.
4. Пригответе плънката от яйца, сирене, магданоз и домати.
5. Извадете патладжаните от фурната, напълнете ги с така подготвената смес и ги върнете обратно за 15-20 минути.
Внимание: Съдържа яйца и сирене, които могат да предизвикат алергични реакции.