- 3 патладжана
- 1 глава лук
- 2-3 стръка пресен риган
- 100 г микс от ядки по избор
- 50 г синьо сирене
- 50 г моцарела
- 50 г скаморца
- 30 г пармезан
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и отрежете капачета по дължината им. Отрежете ги леко и от долната страна, за да седят стабилно. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре и ако е необходимо, ги оставете да престоят 15 минути, за да се отцеди горчивата вода, след това ги изплакнете със студена вода и ги подсушете с кухненска салфетка.
Изпечете издълбаните патладжани в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути, докато омекнат.
Нарежете лука на полумесеци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в олиото. Посолете, подправете с листенца риган и черен пипер.
Нарежете ядките на едро, а сиренето – на кубчета. Смесете ядките със задушения лук и след като плънката леко се охлади, добавете и сирената. Напълнете патладжаните със сместа и ги запечете за 5-10 минути в силно сгорещена фурна.
- Пълнен патладжан с кускус
- Салата от домати и патладжани с тапенада
- Засищащ сандвич с печен патладжан
- Патладжани в доматен подлучен сос
- Тортички от патладжан и пушен кашкавал