6 червени домата
350 г краве сирене
250 г бисерен ориз
6 яйца
2 зелени люти чушки
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 връзка магданоз
1–2 стръка розмарин
1–2 с. л. червен винен оцет
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Сред всички пълнени зеленчуци доматите най-рядко попадат на трапезата, но това не означава, че са по-малко вкусни.
Доматите се издълбават и се овкусяват със сол и черен пипер, а капачетата и сърцевината им се запазват.
Глава лук и скилидка чесън се наситняват, а чушките се режат на ивички. Запържват се в половината от зехтина. Щом омекнат, се прибавя накълцаната сърцевина на доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви до сгъстяване.
Разбърква се с натрошеното сирене и се дърпа от котлона.
Получената плънка се разпределя в доматите.
Останалите лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Прибавят се розмаринът и половината от магданоза, нарязани на ситно.
Сипва се оризът, пържи се 1–2 минути и се наливат 500 мл вода. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в тава.
Върху ориза се поставят напълнените домати и се покриват с капачетата.
Поливат се с малко зехтин и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути. Изваждат се, а капачетата на доматите се махат.
Яйцата се пошират във вода с оцета, под точката на кипене, трябва да останат рохки.
Във всеки домат се поставя по едно яйце, посолява се. Ястието се поднася с останалия наситнен магданоз.
Други рецепти:
- Пълнени тиквички с шунка
- Двеминутна салата
- Рецептите на Катето Евро: пълнени тиквички
- Домати, пълнени с маслини и кедрови ядки
- Какво да правим със стария хляб