За хумуса:
250 г нахут
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
150 г сусамов тахан
2-3 капки течен пушек
1 лимон, сок
сол
За гъбите:
80 мл зехтин
2 филии хляб хала
2-3 гъби портобело
40 г масло
1 с.л. цели бланширани бадеми
1 ч.л. тум
1 ч.л. черен пипер Алепо
1 стрък естрагон
лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. Прецедете го и го сложете в голяма тенджера заедно с обелени и нарязани на едро глава лук и морков. Добавете и 2 обелени скилидки чесън. Залейте с вода и оставете сместа да заври. Намалете силата на огъня и гответе 1 час, докато нахутът омекне. След това отстранете зеленчуците и прецедете нахута като запазите водата от варенето.
2. Отделете 50 г от сварения нахут. Останалият нахут пресипете в кухненски робот. Добавете 2 обелени скилидки чесън, тахана и щипка сол. Пасирайте. Добавете течен пушек, още сол, 1 черпак от водата от варенето и лимонов сок. Пасирайте до получаването на гладка паста. Опитайте на вкус. Разпределете хумуса в дълбоки чинии.
3. Загрейте половината зехтин в дълбок тиган. Нарежете хляба на кубчета и ги запържете в зехтина до златисто. Извадете крутоните в чиния.
4. В същия тиган загрейте останалия зехтин и половината масло. Запържете отделения нахут за кратко. Добавете нарязаните на едро гъби портобело и разбъркайте. Гответе на силен огън, докато гъбите леко омекнат. Добавете бадемите и запържете и тях. Поръсете черния пипер Алепо и добавете остатъка от маслото. Намалете силата на огъня и добавете чесновата паста тум, щипка сол, лимонов сок и листенцата на половината стрък естрагон. Разбъркайте и накрая добавете крутоните. Разбъркайте за 10 секунди и дръпнете от огъня.
5. Разпределете запържените нахут, гъби и крутони върху хумуса. Полейте със зехтин и поръсете останалите листенца естрагон.