пресни картофи дребни - 1 кг
олио - 100 мл -
пресен чесън - 1/2 връзки
копър - 1/2 връзки
сол на вкус
Пресните картофи с копър и чесън са пролетна класика. Свежи от копъра, приятно лютиви и доста ароматни от чесъна. Те са чудесна гарнитура за месо и мезе за бира. Ако са в подходящото количество и в компанията на обилна салата, може да минат и за основно ястие.
В приготвянето на пресни картофи с чесън няма нищо кой знае какво. Рецептата на Mate Kitchen е повече от лесна, всеки гладен начинаещ кулинар ще се справи без затруднение. Ние избрахме да направим картофите на фурна, но ако ги предпочитате пържени, ги хвърлете в тигана докато придобият апетитен червен загар. После просто ги поръсете със сол, копър и чесън.
Същата свежест, но с една идея по-различен вкус ще постигнете и ако сложите пресните дребни картофи в малка тенджерка, добавите към тях повечко масло, затворите ги с капака и ги сложите да се задушават на умерена температура. От време на време само ги разтърсвайте. Щом се зачервят, ги поръсете с копър, чесън и сол и ги поднесете.
Начин на приготвяне:
1. Почистете картофите, измийте ги и ги поставете в тава. Посолете, полейте с олиото, налейте около 200 мл вода и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете картофите, докато омекнат и се запекат.
2. Нарежете чесъна и копъра на ситно. Разпределете готовите картофи в чинии, поръсете с копър и чесън и поднесете.