- 1 кг кисело зеле
- 200 г ориз
- 500 мл зелев сок
- 80 мл олио
- 4 сушени червени чушки
- 4 стръка праз
- 200 г корен пащърнак
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 връзка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 1 ч.л. див кимион
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Попарете чушките във вряла вода, за да омекнат, след това ги нарежете на ситно, като премахвате люспите им. Почистете и нарежете на ситно праза, пащърнака и чесъна. Запържете ги до златисто в около 40 мл загрято олио.
Добавете доматения концентрат, нарязания магданоз, мащерката, дивия кимион, чушките и ориза. Налейте половината зелев сок, овкусете с черен пипер и гответе, докато оризът поеме течността.
От зелевите листа и плънката завийте малки сарми. Подредете ги в тава. Налейте останалите зелев сок и олио. Пуснете дафиновия лист. Покрийте с алуминиево фолио.
Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Печете сармите, докато течността се абсорбира - около 45 минути. След това махнете фолиото и ги запечете на 180 градуса фурна до готовност.
Прочетете още:
Защо точно чушки
История за чушки, пиперки и родни капии
Печени чушки с извара
Панирани чушки с доматен сос
Пълнени чушки с боб