листа от кисело зеле
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. булгур
1/2 глава едър лук, нарязан на ситно
2 настъргани моркова
1 ч.ч. замразени ситно нарязани чушки
сол
червен пипер
черен пипер
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
чубрица по желание
олио
Начин на приготвяне:
В нагорещена мазнина се запържва лукът. Когато пожълтее и поомекне, се добавя червеният пипер, като се внимава да не изгори. Веднага се прибавят оризът и булгурът и се запържват при непрекъснато бъркане.
Заливат се с 2 ч.ч. топла вода, слагат се морковите, пиперките и солта. Варим съставките, докато изври водата. Накрая трябва да се бърка, в противен случай плънката ще загори. Когато се махне от котлона, се добавят подправките и се разбърква добре.
Избират се хубави, не накъсани зелеви листа, като твърдите части се изрязват. С накъсаните листа се покрива дъното на тенджерата. Във всяко листо според размера му се слага по 1 с.л. оризова смес и се завива на пакетче. Ако листата са по-големи, могат да се разполовят, ако пък са по-малки - може да се сложи 1/2 с.л. от плънката.
После сармите се подреждат в тенджерата, заливат се с вода, като отгоре се притискат с чиния и се варят за около 1 час. След като са готови, може да се запекат във фурната до лек загар, поръсени с малко червен пипер и няколко капки мазнина.