На Бъдни вечер обичайте повеляват да се консумират само постни гозби. Предлагаме ви лесна рецепта за сармички с лозови листа и гъби в духа на традицията.
Неоходими продукти:
80 бр. лозови листа, бланширани или от консерва
1 1/2 чаена чаша ориз
400 г гъби
2 средни глави лук, нарязани на ситно
копър
джоджен
сол и черен пипер
4-5 супени лъжици олио или зехтин
1 лимон, нарязан на филийки.
Начин на приготвяне:
Задушете ситно нарязания лук в мазнината, добавете гъбите и гответе, докато се поизпари водата. Прибавете ориза, леко запържете и залейте с една чаена чаша гореща вода.
След като ориза набъбне и поеме водата, свалете от огъня и добавете подправките - сол, черен пипер, опър и джоджен. Навийте сармичките и ги подредете плътно в тенджера, на дъното на която сте поставили няколко лозови листа, а между редовете поставите рънки резени лимон.
Отгоре затиснете с порцеланова чиния и залейте с 4 1/2 чаена чаша гореща вода. Варете докато оризът е готов напълно.