2 консерви бял боб (по 400 г)
1 консерва червен боб (400 г)
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 зелена чушка
1 люта чушка
2 филийки хляб
2 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. кориандър на зърна
лют сос, сос „Уорчестър“,сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за пържене
за салцата:
150 г чери домати
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1/4 връзка магданоз
4 листа босилек
2 с. л. зехтин
1 с. л. червен винен оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Двата вида боб се отцеждат. Половината от белия боб се пасира. Чушките, лукът и чесънът се наситняват.
Кимионът и кориандърът се запичат на сух тиган и се стриват в хаванче. Хлябът се смила на трохи.
В купа се смесват отцеденият и пюрираният боб, чушките, кимионът, кориандърът, лукът, чесънът и трохите. Овкусява се със сол, черен пипер, лют сос и сос „Уорчестър“. Разбърква се добре.
От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в малко мазнина, от всяка страна, до златисто.
Доматите за салцата се нарязват на малки кубчета. Чесънът, лукът, босилекът и магданозът се наситняват. Зеленчуците се разбъркват в купа и се подправят с оцета, зехтина и сол на вкус.
Кюфтетата се поднасят със салцата.
Други рецепти:
Кюфтета по чирпански
Кюфтета и тирамису
Кюфтета от фиде
Пълнени кюфтета с гъби и сметана