Постната яхния от грах и картофи е една много вкусна традиционна българска гозба и може да се приготви по няколко начина и спрямо вкуса на всеки.
Тази рецепта е за по-рядка, но ако желаете по-гъста – добавете 1 ч.л. брашно, разтворено в малко хладка вода. Ако обичате лук, може да сложите и 1 глава, а не половинка.
Необходими продукти:
4-5 картофа
250 гр. грах (от буркан, консерва или замразен)
2 моркова
2 чушки
1/2 гл. лук
1 скилидка чесън
150 мл. доматен сок или домати на кубчета
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен магданоз
2-3 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. захар
чубрица
джоджен
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно, а морковите на кубчета. Почистете чушките и ги нарежете в предпочитана форма. Обелете картофите, измийте ги и нарежете на кубчета.
В тенджера загрейте зехтина и добавете лука, чесъна, морковите и чушките и разбъркайте. Покрийте с капак и оставете да се задушат за около 2-3 мин. и след това прибавете картофите и 1-2 щипки сол и отново разбъркайте.
След около 4-5 мин. и добавете 2 ч.ч. вода (500 мл.). Овкусете с 2-3 щипки чубрица и джоджен и оставете на котлона докато картофите започнат да омекват (15-20 мин. в зависимост от котлона). Проверявайте от време на време и ако необходимо добавете още вода.
Когато картофите са омекнали, но не напълно сварени, добавете доматения сок/пюре или домати на кубчета и червения пипер. Като заври отново, добавете и граха и захарта. (Ако ползват грах от буркан, който е напълно готов, го добавете накрая, за да не се развари).
Оставете да се вари средно силен котлон до пълното омекване на картофите. Овкусете с черен пипер и сол и добавете нарязания на ситно магданоз.
Опитайте картофите и ако са готови изключете котлона и оставете яхнията да си почине. Ако желаете да бъде по-гъста, добавете 1 с.л. брашно, разтворено в малко вода и разбъркайте.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти: