Постен гретен с картофи и карфиол

Вкусен и засищащ

3 от общо 6 гласа
80 мин.
Необходими продукти

1 глава карфиол
2 картофа
2 моркова
2 скилидки чесън
1/2 малка глава лук
100 мл бадемово мляко
100 г сурово кашу
2 филийки хляб
4 стръка мащерка
2 с. л. хранителна мая
1 щипка кайенски пипер
1 щипка червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Обичайно гретените се приготвят със сметана, яйца и различни сирена, с който се залива предпочитан зеленчук, най-често картофи. Но какво да правим, когато дойдат дългите пости...
Вижте как да приготвите постен гретен за малко повече от час.  

Картофите, морковите и лукът се обелват и се сваряват. След това се пюрират в блендер, заедно с чесъна, кашуто, бадемовото мляко и хранителната мая. 

Овкусява се със сол, черен пипер, червения пипер и кайенския пипер. 

Карфиолът се накъсва и се готви на пара за няколко минути. Трябва да остане хрупкав в средата. 

В тава се слага от пюрето. Подреждат се розички карфиол. Покрива се с пюре и отново розички карфиол. 

Ястието се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поръсва се със смления на трохи хляб и се допича до златисто – за около 10 минути. 

Сервира се с наситнена мащерка.

Прочетете още по темата:

Защо пресните картофи са по-полезни от старите
Пет рецепти с картофи
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Запечени картофи със сирене
Картофи със сирене на фурна

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти