1 глава карфиол
2 картофа
2 моркова
2 скилидки чесън
1/2 малка глава лук
100 мл бадемово мляко
100 г сурово кашу
2 филийки хляб
4 стръка мащерка
2 с. л. хранителна мая
1 щипка кайенски пипер
1 щипка червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Обичайно гретените се приготвят със сметана, яйца и различни сирена, с който се залива предпочитан зеленчук, най-често картофи. Но какво да правим, когато дойдат дългите пости...
Вижте как да приготвите постен гретен за малко повече от час.
Картофите, морковите и лукът се обелват и се сваряват. След това се пюрират в блендер, заедно с чесъна, кашуто, бадемовото мляко и хранителната мая.
Овкусява се със сол, черен пипер, червения пипер и кайенския пипер.
Карфиолът се накъсва и се готви на пара за няколко минути. Трябва да остане хрупкав в средата.
В тава се слага от пюрето. Подреждат се розички карфиол. Покрива се с пюре и отново розички карфиол.
Ястието се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поръсва се със смления на трохи хляб и се допича до златисто – за около 10 минути.
Сервира се с наситнена мащерка.
Прочетете още по темата:
Защо пресните картофи са по-полезни от старите
Пет рецепти с картофи
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Запечени картофи със сирене
Картофи със сирене на фурна