зелен боб - 600 гр
олио - 100 мл
лук - 2 глави
моркови - 3 бр
домати - 2 бр
лимони - 1 бр
брашно - 1 с.л.
чесън - 2 скилидки
магданоз - 1/2 връзки
копър - 1/2 връзки
сол на вкус
Порция охладена плакия от зеленчуци е чудесна за обяд или лека вечеря в разгара на лятото и началото на есента. Стомахът ще ви благодари, особено ако сте го претоварили с повече месо. Небцето също ще е доволно.
От Mate Kitchen гарантират, че дори да не сте сред почитателите на зеления боб, тази лесна рецепта ще промени мнението ви за него. Приготвен с повече лук, моркови, чесън, домати и пресни подправки, той е чудесен. И може да се консумира както топъл, така и студен. Това зависи от вашия вкус и от времето навън. Когато е горещо, определено ще го предпочетете охладен. Обратното – ако навън е студено, тялото ви ще настоява за нещо топличко. Между другото, можете да намалите количеството на водата в рецептата и да го замените с настъргани домати или домати от консерва. Така сосът ще стане по-богат и гъст.
Тази рецепта за плакия е по-лекият вариант за приготвяне на това вкусно ястие. Другият е да запържите всеки от продуктите поотделно и след това да ги съберете в тавата. Имайте предвид, че са наистина вкусни, но така поемат повече мазнина и този начин на приготвяне е по-подходящ за студените месеци, предупреждават от Mate Kitchen. По желание може да добавите червен пипер, за да има вашата плакия повече цвят.
Начин на приготвяне:
1. Измийте зеления боб, почистете от крайчетата и го нарежете на две или три парчета.
2. В тенджера със загрято олио (около 50 мл) запържете нарязания на филийки лук с нарязаните на кубчета моркови.
3. Добавете зеления боб и един настърган домат. Налейте 600 мл вода, посолете и оставете да къкри за 30 минути.
4. В тиган загрейте останалото олио и запържете брашното и нарязаните скилидки чесън. Изсипете при задушените зеленчуци, поръсете с нарязания копър и магданоз и прехвърлете в тава.
5. Нарежете лимона и домата на колелца и ги наредете върху зеленчуците в тавичката. Печете 30 минути на 180 градуса.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.