Необходими продукти:
4 патладжана
250 г ориз „Басмати“
50 г сушени домати
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
2-3 с. л. зехтин
1/2 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус
за соса:
60 г светъл сусамов тахан
30 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 лимон
сърцевината от патладжаните
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Оризът се вари до полуготовност в малко вода.
Пресният лук, копърът и магданозът се накълцват. Сушените домати се режат на кубчета.
Оризът се смесва със зелените подправки, сушените домати, зехтина, кимиона, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се.
Патладжаните се режат надве напречно като пънчета и се издълбават, а сърцевината им се запазва за соса.
Посоляват се и се пълнят с оризовата смес. Подреждат се в тава, в която се наливат и около 600 мл вода.
Покриват се с алуминиево фолио и се пекат около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Сърцевината на патладжаните се накълцва и се запържва в около 30 мл зехтин, докато омекне. Охлажда се леко и се пюрира.
Смесва се със сусамовия тахан, стритият на паста чесън, лимоновия сок, 100 мл вода, останалия зехтин и сол на вкус.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Сходни рецепти:
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос