- брюкселско зеле - 600 гр - 6.59 лв
- лимони - 1 бр - 0.25 лв
- аншоа - 5 филенца - 0.19 лв
- чесън - 2 скилидки - 0.16 лв
- бадеми печени, солени - 30 гр - 0.96 лв
- мед - 2 с.л. - 0.41 лв
- горчица - 2 ч.л. - 0.09 лв
- зехтин - 60 мл - 0.66 лв
- чили на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Забравете всичко, което сте знаели за зелето и се подгответе да опитате нещо съвсем различно с тази рецепта за пикантно брюкселско зеле на тиган от Mate Kitchen. Имаме златисто карамелизирано брюкселско зеле, обгърнато в хрупкава обививка. Отвътре е меко, сладко и ароматно, а отвън приятно люто и ядково. Истинско вкусово приключение за небцето. Идеално е за късна закуска през почивните дни с пържено яйце и препечена филийка хляб, но може да го поднесете и като гарнитура към основното за вечеря. Ще подхожда много на печено месо.
Брюкселското зеле е малко познат продукт у нас. Освен това интуитивно подхождаме към него с негативна нагласа заради всички филми, в които сме изгледали и в които децата отказват да ядат брюкселско зеле, защото не харесват вкуса му. Забравете и за това!
Брюкселското зеле има уникален вкус, който може да бъде описан като сладък, леко горчив и меко пикантен. Когато се пържи, той става още по-богат и сложен. В тигана то се карамелизира, като в същото време запазва своята характерна горчивина. Това добавя дълбочина на вкуса и излъчва усещане за баланс. В нашата рецепта за пикантно брюкселско зеле на тиган това се издига на още по-високо ниво заради дресинга от лимонов сок, горчица, аншоа, чесън и чили. Хрупкавият финал са печените солени бадеми.
Загърбете предразсъдъците и страха от непознатото и опитайте. Може пък това да се окаже малко кулинарно пътешествие, към което ще се връщат отново и отново.
Добър апетит от Mate Kitchen!
- В купа смесете зехтина, меда, горчицата, лимоновия сок, филетата аншоа, чилито и чесъна. Пасирайте до хомогенна смес и я оставете встрани, за да могат вкусовете да се смесят добре.
- През това време почистете добре брюкселското зеле и го нарежете на дребно.
- В тиган загрейте 3 лъжици зехтин и задушете брюкселското зеле за 6-7 минути. Овкусете със сол и черен пипер, задушавайте още 2-3 минути и прибавете 2/3 от дресинга. Разбъркайте добре и след малко отдръпнете от котлона.
- Настържете кората от 1 лимон в тигана, разбъркайте и сипете в подходяща чиния. Залейте с останалия дресинг, гарнирайте с нарязаните ядки и сервирайте.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа бадеми, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа аншоа, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)