сирене - 700 гр
домати в зависимост от размера - 1-2 бр.
чушки - 1 бр.
маслини без костилка - 40 гр
зехтин - 50 мл
риган - 1 с.л.
червен пипер на вкус
Парче печено сирене с домат, чушка, маслини и подправки в пергамент е вкусното спасение за много ситуации. Когато гладът вече настойчиво напомня за себе си. Когато на вратата позвънят неочаквани гости. Когато искате да поднесете вкусно и ефектно топло предястие. Когато сте в настроение за леко хапване без много суетене в кухнята. Когато ви се пийва вино, но искате да разнообразите мезето.
Рецептата е повече от лесна за приготвяне, но провалът е гарантиран, ако не ползвате качествено сирене*. За вкусно печено сирене то трябва да е твърдо и добре узряло, да е плътно, без шупли и да не е воднисто. В противен случай ще се разпадне и няма да поднесете красива и добре подредена плочка сирене, а мека и безформена маса. Затова бъдете особено внимателни при избора в магазина и се доверявайте само на проверени производители. Що се отнася до доматите – когато правите рецептата през лятото, когато са слънчеви и сочни, е препоръчително да отстраните семките. През студените месеци, когато имаме оранжерийни домати, няма нужда да правите това.
Топлото печено сирене е чудесно предястие. От него става великолепно мезе за червено вино с традиционен български вкус. Може да го предложите и като основно ястие, но тогава ще трябва да предвидите и голяма салата към него. За обяд или лека вечеря е великолепно.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете сиренето на филии. Нарежете домата на шайби, а чушката и маслините - на малки колелца.
2. Вземете пергаментова хартия и я нарежете на равни по големина правоъгълници. В тях ще сложите сиренето и другите продукти.
3. Намажете с мазнина лист хартия в средата. Върху него сложете парче сирене, полейте със зехтин, поръсете червен пипер и риган на вкус. Отгоре сложете шайба домат, няколко парчета от чушката и маслини.
4. Увийте сиренето като пакетче. Подредете всички пакетчета в тава и ги напръскайте леко с вода. Сложете ги да се пекат на 180-200 градуса за около 30 минути.
5. Поднасяте сиренето заедно с пергаментовата хартия в подходяща чиния.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.