- домати - 4 бр - 1.90 лв
- моцарела - 150 гр - 3.83 лв
- пармезан - 80 гр - 2.78 лв
- люти чушки - 1 бр - 0.08 лв
- чесън - 2 скилидки - 0.16 лв
- пресен босилек - 3 стръка - 0.39 лв
- зехтин - 25 мл - 0.27 лв
- черен пипер на вкус
Ще си оближете пръстите с нашите печени домати с моцарела и пармезан! Разкошно лятно предястие в италиански стил, събрало малко, но точните продукти, за да ви даде неповторим вкус и да ви накара да си поискате още. Няма как да е по-просто – хубави слънчеви домати, два вида италианско сирене, люта чушка, босилек и зехтин. Малко, а ви дава толкова много!
Можете да направите печените домати с моцарела за себе си, когато не ви се хапва нещо сериозно и не ви се стои до печката. Можете и да изненадате гости с тях. Рецептата ще ви свърши чудесна работа, ако приятели се отбият без покана и трябва да спретнете нещо набързо.
Хубавото на тези печени домати е, че се поднасят поохладени. Ако се горещи, разтопената моцарела се разтегля много приятно, но самият домат не е така апетитен. Оставете ги да дръпнат няколко минути и тогава ги сервирайте. Може да сложите на масата с тях гризини със сол или семена, маслини, различни мезета и чаша (или бутилка) студено бяло вино или розе. На това му се казва разкош! Без много усилия, но с впечатляващ резултат.
Може би ще предпочетете да си направите печени домати с моцарела и пармезан, когато дните започнат да клонят към есен и доматите са по-месести. Разбираемо е, тогава запичането ги карамелизира много приятно. Можете да постигнете същия ефект и в разгара на лятото, просто подберете подходящия сорт, в който няма много семки.
Добър апетит!
- Настържете моцарелата в купа. При нея сложете накълцания чесън, почистената от семките и нарязана на ситно люта чушка и нарязания босилек. Овкусете с черен пипер, добавете настъргания пармезан и разбъркайте много добре.
- Разрежете доматите на кръгчета с дебелина 1 см, подсушете ги с кухненска хартия и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
- Намажете доматите със зехтин и разпределете сместа върху тях. Поръсете с още малко зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна докато сиренето се разтопи и придобие златист загар.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.