250 г царевичен грис (за качамак)
100 г царевица (от консерва)
60 мл зехтин (+ за пържене)
2 стръка мащерка
1 с. л. хранителна мая
1 ч. л. сух чесън
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
750 г смлени домати (от консерва)
100 г зелени маслини (без костилки)
3 скилидки чесън
1/2 глава лук
50 мл зехтин
1/2 ч. л. лют пушен пипер
1/2 ч. л. чипотле
1/2 ч. л. кимион
1 ч. л. захар
сол на вкус
за поръсване:
50 г печени бадеми
2 стръка босилек
1 с. л. хранителна мая
Начин на приготвяне:
В тенджера се загряват около 900 мл вода, количеството е според упътването върху опаковката на царевичния грис, овкусява се със сол и зехтин и щом кипне, се изсипва царевичният грис. Бърка се, докато се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
Дърпа се от котлона и се смесва с царевицата, хранителната мая, накълцаната мащерка, чесъна, сол и черен пипер на вкус. Прехвърля се в плитка тава, заравнява се и се покрива с фолио, за да не хваща кора. Охлажда се.
След това се нарязва на квадрати и се запържва в малко зехтин, до златисто, от двете страни.
Зехтинът за доматения сос се загрява и в него се запържват наситнените лук, чесън и маслини. Поръсват се с чипотле, пушен пипер, кимион, захар и сол.
Разбърква се и веднага се наливат доматите. Сосът се готви на умерен огън около 15 минути, докато леко се сгъсти. Изсипва се в тава или в индивидуални форми за печене.
Върху него се подрежда запърженият качамак. Запича се за около 10 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Бадемите се смилат и се разбъркват с хранителната мая.
Качамакът се сервира със соса, смлените бадеми и накълцан босилек.
Прочетете още:
Царевичен хляб
Пикантна царевица на тиган
Лесна запържена царевица
Как да си сготвим с царевица
Вкусно телешко с чили