400 г паста „Папардели“ (без яйца)
200 г спанак
100 г белени сурови слънчогледови семки
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин (+ за заливане)
1 с. л. сок от лимон
1/4 ч. л. пушен лют червен пипер
кората от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Около 80 г от семките се заливат с вода и се оставят да престоят една нощ.
Накиснатите семки се отцеждат и се пюрират заедно с 80 мл вода, сока и настърганата кора от лимона, пушен червен пипер, сол и черен пипер.
Спанакът се почиства и се наситнява. Пастата се сварява в подсолена вода. Отцежда се и се полива със зехтин, за да не се слепи.
Останалите семки се запичат до златисто на сух тиган и се оставят настрана.
Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавя се спанакът и се сотира, докато намали обема си.
Добавя се пюрето от семките и един черпак от водата на пастата.
Сипва се и отцедената паста и се разбърква добре.
Пастата се поднася със запечените семки и капки зехтин.