- зеле - 1/3 бр - 0.60 лв
- чушки - 3 броя - 0.92 лв
- моркови - 1-2 броя - 0.29 лв
- домати - 2 броя - 1.52 лв
- чесън - 3-4 скилидки - 0.24 лв
- прясна целина - 1 стрък - 0.71 лв
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- олио или зехтин - 4-5 с.л. - 0.17 лв
- оцет на вкус
- сол на вкус
Ако се чудите какъв е солено-киселият вкус на българската есен, непременно трябва да си направите панагюрска салата. Ако сте разлиствали старите готварски книги, е много вероятно да сте я подминали небрежно, защото по списъка с продукти човек трудно ще разбере колко апетитна е всъщност. Да, наистина, нищо кой знае какво. Домати, чушки, зеле, моркови, малко зелени подправки за разкош и това е. Най-обикновена салата, ще кажете. Всъщност не е това.
Разликата в свежата панагюрска салата идва от няколкото скилидки чесън, които скромно стоят в края на списъка с продукти. Ще се изненадате колко различен вкус дава той. Добавете една накълцана скилидка чесън в обикновената салата и ще видите. Направете същото и с добре познатата салата от зеле и моркови. Все едно ядете нещо съвършено ново. В панагюрската салата всичко е заедно, при това с малка добавка от няколко листа прясна целина. И тя като чесъна прави всичко до болка познато да звучи по съвсем различен начин. Между другото, в оригиналната рецепта за панагюрска салата няма оцет, а само олио, но ние я опитахме така и киселината определено й липсва. Пробвайте и двата варианта, за да видите кой ще ви допадне на вас.
Свежата панагюрска салата е чудесно мезе за ракия, но можете да я поднесете и като гарнитура към печено месо. Ние сме си я хапвали и с препечен хляб и парче сирене. В крайна сметка – на който както му е вкусно.
Добър апетит!
- Нарежете на тънки ивици зелете и чушките, накълцайте чесъна.
- Настържете на средно едро ренде мокровите, а доматите нарежете на едри парчета.
- Нарежете на ситно магданоза и листата от целина.
- Смесете всичко, посолете на вкус и подправете с олиото и оцета.
Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.